Nem érzed jól magad a bőrödben?

Nem érzed jól magad a bőrödben?

Mit csinálj, ha „nem érzed jól magad a bőrödben”?

Mind a sebészeti, mind a nem sebészeti úton történő szépészeti és korrekciós eljárások, beavatkozások igen nagy népszerűségnek örvendenek napjainkban. Szuperdiéták sora vár ránk, milliárd különböző edzési és alakformálási lehetőséggel. Ez a hatalmas választék, ami sok esetben azonnali megoldással kecsegtet az épp aktuális problémánkra felvet pár kérdést.
Sokan fordulnak hozzám, hogy segítsek elérni az álom alakot. Mondanám, hogy fogyni könnyű, mert “csak kevesebbet kell enni”. Ez azonban ennél sokkal bonyolultabb, főképp, ha nem csak vékonyak de formásak is szeretnénk lenni. De mi van akkor, ha nem 1-2 hanem akár 10-20 kg-tól vagy akár még többtől sikerült megválnunk és mindezt relatíve gyorsan?
Bizonyára mindenki látott már képet olyan emberekről, akik bátran felvállalták és megmutatták egy-egy kemény fogyókúra végeredményét. A bőr rugalmassága nem végtelen, így a leadott kilók függvényében annak állapota nagyban változhat. Extrémebb esetekben bőreltávolító korrekciós műtéteket ajánlanak, ami azonban hegekkel jár.
De mi van, ha nincs szükség ilyen drága és megterhelő beavatkozásra? Mit tehetünk, hogy újra “jól érezzük magunkat a bőrünkben”? Erre szerettem volna nektek tippeket összegyűjteni (Itt hangsúlyozva, hogy olyan esetekben, ahol el lehet kerülni a műtéti beavatkozást!).

Tippeim:

Edzés:

Rendszeres mozgás – életvitelszerűen! Bár a leadott zsírszövet helyét nem tudjuk „visszatölteni” izmokkal, fokozhatjuk a tónusosságot, formálhatjuk az alakunkat.

Táplálkozás:

Megfelelő mértékű folyadék: víz, víz és még több víz! Szervezetünk megfelelő hidratáltságáról nem lehet eleget beszélni.
Kiegyensúlyozott étrend, mely tartalmazza az összes szükséges makro- és mikrotápanyagot. Kiemelve a megfelelő proteinbevitelt, ezen belül is a lizin és prolin melyek igen fontosak a kötőszövetek optimális állapotához.
IF vagy más néven időszakos böjtölés. Egyre többet hallani róla és bár vegyes vélemények vannak a témába, bizonyos előnyei tagadhatatlanok. Van egy úgynevezett autofága vagy önemésztés nevű jelenség. Ennek lényege, hogy a szervezet autofágia útján bontja le és hasznosítja az elöregedett, sérült sejteket. A szervezet folyamatosan épül és bomlik egyszerre, aminek következtében lassan megújítja önmagát. Ezt kihasználva egy pl. 16 órás böjt során az szervezetet arra bíztatjuk, hogy a feleslegessé vált anyagokat hasznosítsa újra. Egyesek úgy vélik, hogy ez a hosszú élet egyik kulcsa. Akár így van, akár nem, hozzájárul a bőrünk állapotának javulásához is, ha megfelelő ideig és módon alkalmazzuk persze.

Kiegészítők és egyéb eljárások:

Kollagén + C-vitamin: azt hiszem láttunk már épp elég bőrfeszesítő krém reklámot, ami varázsütésre kisimítja a bőrünk. Nos, ha ez így nem is teljesen igaz a kollagén ténylegesen segíthet javítani a bőrünk állapotán. A kollagén jobb hasznosulása érdekében pedig mindezt célszerű C-vitamin fogyasztásával egybekötni.
Bőrápoló kozmetikumok. Ne várjunk csodát tőlük, de igenis hozzájárulnak bőrünk hidratálásához és ápolásához. Célszerű masszázzsal kombinálva alkalmazni.
Stimuláló kozmetikai eljárások melyek vérbőséget, illetve a regeneráció gyorsaságát, bőrünk tápanyag és oxigén ellátottságát fokozza.

Remélem hasznosnak találtátok a tanácsaimat és szüksége esetén megosztjátok ezt a tudást azokkal, akiket a téma érdekelhet.