Tóth Enikő személyi edző az edzok.kondizom.hu oldalon már a kezdetek óta megtalálható. Most a vele készített interjúnkat olvashatjátok.

Miért döntöttél úgy, hogy edző leszel? Mi vagy ki volt rád leginkább hatással?

Gyermekkorom óta sajnos igencsak kerekded voltam. Később pedig ahogyan sokan mások, diploma után én is irodai asztal mögé kerültem és idővel a gerincem jelezte, hogy ebből problémám lesz. Ekkor vált számomra kiemelten fontos a speciális gyógytorna, fizioterápia, illetve a speciális étrend is. Tudom, hogy sokan küzdenek hasonló nehézségekkel, de én szerencsésnek érzem magam, hogy ezekből erőt tudtam meríteni és nem álltam meg a rehabilitációnál hanem eldöntöttem, hogy a lehető legtöbbet fogom kihozni önmagamból. Ezt persze könnyebb mondani, mint csinálni és szeretnék mindenkinek segíteni aki javítani szeretne a sajt életmódján.

Mit jelent számodra az egészséges életmód?

Mint említettem, én egy jelentős életmódváltáson vagyok túl. Számomra ez egy olyan tanulási folyamat volt, ami új látásmódot tett lehetővé. Nekem az egészséges életmód az olyan fizikai- és mentális egyensúlyt jelenti ami magába foglalja a kiegyensúlyozott étrendet, rendszeres testmozgást és az akaraterőt, hogy ezt életvitelszerűen kövessem.

Mennyit sportolsz egy héten?

Sokszor kapom meg, hogy nekem könnyű mert genetikailag ilyen az alkatom és biztos nem kell annyit mozognom. A valóság viszont ettől igen messze áll. Heti minimum ötször edzek, ebből álltalában 3-4 alkalomal súlyzózom. De igyekszem a változatosságot fenntartani ezért szoktam túrázni, falat mászni és biciklizni.

Mi az, ami motivál az edzői munkád során?

Természetesen, hogy a kliensem elégedett legyen és elérje a céljait. De legfőképpen, hogy át tudjak adni valamit abból a sport okozta örömből, ami engem motivál az edzésre.

Mit szeretsz a legjobban az emberekkel/vendégeiddel való közös munka során?

Látni és hallani tőlük a megdöbbenést, hogy pár hét rendszeres edzés és egy kis diéta milyen jelentős változásokat eredményezett. Ez számomra lendületet ad, hogy tovább folytassuk a közös munkát egészen addig amig már edző nélkül is folytatni tudják az emberek ezt az életvitelt.

Hogyan tudod motiválni az embereket/edzettjeidet?

Teljesen emberfüggő, hogy kinél milyen fajta motiváció működik. Igyekszem rugalmas lenni hogy mindenkit új edzek ahogy az az adott vendégnek a legmegfelelőbb de a korbácscsattogtatásnak nem vagyok a híve 😊

Úgy gondolom, hosszú távon a motiváció belülről kell, hogy fakadjon. Mint személyi edző, én igyekszem ezt felmérni és a lehető legtöbbet kihozni az emberekből.

Mit gondolsz az online edzésekről?

Vegyes érzelmeket táplálok a téma iránt. Edzőként táplálkozási tanácsadással szívesen foglalkozom akár online is. Magát az edzést akkor tartom megfelelőnek ebben a formában, ha olyan emberrel dolgozom együtt, aki tökéletesen tudja, ismeri és hajtja végre a gyakorlatokat. Ameddig ez nincs meg és még korrekcióra van szükség, Megértem, ha valaki nem szeret terembe járni, úgy gondolom az a lényeg, hogy személyre kell szabni az edzést és nekem pont ez a dolgom.

Ha valaki olvassa ezt a cikket és kedvet kap az edzéshez, mi legyen az első lépése?

Azon túl, hogy felkeres egy időpont egyeztetéshez, fogalmazza meg a céljait. Az első alkalommal megbeszéljük, hogy mit tudunk kihozni és lévén, hogy a sikerhez vezető út mindenkinek máshogy van kikövezve, megnézzük, hogy ehhez mire lesz szükség. Amit nem győzők hangsúlyozni, hogy én nem tudok senki helyett diétázni vagy edzni, de meg tudom mutatni a céljához vezető leggyorsabb utat és támogatom minden egyes lépésénél.

Mit gondolsz, miért lehet hasznos egy személyi edzőnek, vagy egy edzeni vágyónak egy olyan weboldalnak, mint a edzok.kondizom.hu?

Manapság egy olyan világban, ahol minden elérhető és mindent azonnal akarunk látni, fontos egy olyan platform, ahol kedvünkre tudunk válogatni az edzők, termek és órák közül. Igen kényelmes és hasznos, hogy minden megtalálható egy helyen. Edzőként könnyebben tudok időpontot egyeztetni a vendégekkel és nyilván aki még nem járt nálam elolvashatja a bemutatkozómat, hogy eldöntse, megfelelőnek tartja-e a hozzáállásomat és a szaktudásomat egy olyan közös edzéshez amivel az ember elérheti a céljait.

Mik a terveid és céljaid a következő öt évre nézve?

Megtanulni tökéletesen medium-rare steak-et sütni 😊